Unijne certyfikaty ekologiczne na żywność, które warto znać
Kupujesz żywność ekologiczną? A może szkoda Ci pieniędzy, gdyż uważasz, że niczym nie różni się od szeroko dostępnej w sklepach żywności? Przedstawiamy Ci podstawowe certyfikaty ekologiczne i oznakowania żywności, obowiązujące na terenie Unii Europejskiej lub w samej Polsce.
Dlaczego warto kupować żywność z certyfikatem?
Certyfikat jest ważnym dokumentem dla producenta żywności i kupującego. Gwarantuje, że produkt spełnia określoną normę i wymagania. Stąd produkty objęte certyfikacją ekologiczną cieszą się większym zainteresowaniem od pozostałych. Ale czy na pewno są warte płacenia dodatkowych środków?
W Unii Europejskiej stosowanie terminów „bio”, „ekologiczne” reguluje Rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych. Stąd każdy produkt, korzystający z takich oznaczeń musi spełniać określone wymogi.
Przykładowo, zasady rolnictwa ekologicznego zwracają uwagę na wiele kwestii takich jak: gospodarowania glebą, wodą, roślinami i zwierzętami. Także na samą produkcję, przetwarzanie i dystrybucję produktów żywnościowych. Żywność ekologiczna niewątpliwie różni się składem od pozostałej żywności dominującej obecnie na rynku. Poniżej znajdziesz przykłady certyfikatów ekologicznych, które możesz znaleźć na produktach w większych sklepach spożywczych i z bio żywnością.
Czym charakteryzuje się żywność ekologiczna?
Żywność ekologiczna nie może być zmodyfikowana genetycznie (bez GMO) oraz posiadać sztucznych konserwantów, barwników, polepszaczy smaku czy aromatów. Jak w takim razie wygląda uprawa ekologiczna? Nie ma mowy o stosowaniu sztucznych środków ochrony roślin, czy sztucznych nawozów. W zamian za to, w celu poprawy gleby stosuje się płodozmian. Inne praktyki stosowane w uprawach ekologicznych to międzyplony, czy mechaniczne metody uprawy roli, ograniczające zachwaszczenie. Naturalne techniki kontroli szkodników również pozytywnie przekładają się na jakość eko żywności. W rolnictwie ekologicznym szczególnie ważna jest też troska o bioróżnorodność. To właśnie jej spadek jest obecnie zagrożeniem dla środowiska naturalnego.
Rolnictwo ekologiczne stosuje się z dwóch powodów. Pierwszym z nich jest chęć wspierania środowiska naturalnego, które obecnie jest zagrożone (m.in. przez szybki rozwój przemysłu i zmiany klimatyczne). Drugim powodem są czynniki ekonomiczne, a dokładniej zwiększony popyt na produkty eko. Świadomość ekologiczna konsumentów wciąż rośnie. Chcą kupować zdrowie i sprawdzone produkty żywnościowe. Posiadanie przez producenta certyfikatu ekologicznego potwierdza jakość ich wyrobów.
Przykłady Certyfikatów:
Certyfikat ekologiczny Euro liść
Euro-liść jest jednym z najważniejszych certyfikatów ekologicznych w Europie, który obowiązuje od 1 lipca 2010 roku. Logo liścia zostało utworzonego z białych gwiazd, znajdujących się na zielonym tle. Jest to połączenie dwóch znanych symboli: flagi Unii Europejskiej oraz liścia, będącego symbolem natury i zrównoważonego rozwoju. Można go znaleźć również w Polsce w sklepach z eko żywnością, a nawet w supermarketach. Logo Euro liść wskazuje, że dany produkt jest zgodny z zasadami rolnictwa ekologicznego. Tego typu żywność charakteryzuje się mniejszą ilością konserwantów, a co za tym idzie często w parze – wyższą ceną. Należy wziąć też pod uwagę fakt, że owoce i warzywa z upraw ekologicznych mogą być brzydsze i mniejsze niż te produkowane na masową skalę, z dużą ilością oprysków. Jednak warto przeboleć ich wygląd, a delektować się często dużo lepszym smakiem. W dodatku tego typu produkty naturalnie są o wiele zdrowsze.

Znak certyfikowanego rolnictwa ekologicznego „BIO”
O tym, że produkt pochodzi z rolnictwa ekologicznego, świadczy certyfikat „BIO”. Przyznawany jest on produktom, znajdujących się pod nadzorem Polskiego Centrum Badań i Certyfikacji S.A. Certyfikacja ekologiczna “bio” potwierdza zgodność wyrobu z wymaganiami rolnictwa ekologicznego. Zakres certyfikacji obejmuje ekologiczną uprawę roślin i żywienie zwierząt, zbiory naturalne, pszczelarstwo, produkty akwakultury i wodorosty, a także przetwórstwo produktów ekologicznych oraz produkcję pasz i drożdży. Jak podaje kalendarzrolnikow.pl, ekologiczne pasze pochodzą “ze zbiorów na pastwiskach trwałych, działkach z uprawami wieloletnimi lub roślin wysokobiałkowych zasianych na gruntach w pierwszym roku konwersji, o ile grunty te są częścią tego samego gospodarstwa”. Jeżeli chodzi o drożdże, oprócz cukru i azotu potrzebują one do wzrostu witamin i minerałów. W ekologicznej produkcji są one dostarczane przez organiczne składniki pochodzenia roślinnego, np.: melasę, zboża, czy rośliny strączkowe.

Certyfikaty ekologiczne Agro Bio Test
Jednostka certyfikująca AGRO BIO TEST wywodzi się ze struktury kontrolnej Stowarzyszenia EKOLAND, które jest pionierem rolnictwa ekologicznego w Polsce. AGRO BIO TEST posiada certyfikat Polskiego Centrum Certyfikacji (AC 096) w zakresie ekologicznej uprawy roślin, żywienia zwierząt, pszczelarstwa, przetwórstwa produktów ekologicznych oraz produkcji pasz i drożdży. Obejmuje również certyfikację importowanych produktów ekologicznych na rynek polski. Chcąc uzyskać certyfikat ekologiczny Agro Bio Test, należy wcześniej dokonać oceny systemu produkcji ekologicznej produktu. Po przyznaniu znaku organizacja prowadzi nadzór w okresie ważności certyfikatu. Obejmuje on dodatkową kontrolę produkcji i testowanie produktów pozyskiwanych od dostawców lub rynków.

Ekologiczny certyfikat Bio-Siegel
Bio-Siegel to niemiecki certyfikat rolnictwa ekologicznego. Certyfikacja ekologiczna Bio-Siegel jest dostępne dla producentów i przetwórców oraz sprzedawców, którzy sprawdzili swoją działalność pod kątem zgodności z normami określonymi w Rozporządzeniu EWG 2092/91. Jednolite logo w czarno-zielonych barwach zostało wprowadzone w 2001 roku i jest bardzo popularne w Niemczech.

Certyfikat Soli Association
Soli Association jest organizacją brytyjską. Znajdujący się na produktach znak Organic Standard Soil Association oznacza, że pochodzą one z rolnictwa ekologicznego w Wielkiej Brytanii. Wyroby oznakowane w ten sposób są w 100% organiczne i nie mają sztucznych dodatków. Certyfikat rolnictwa ekologicznego: Organic Standard Soil Association daje gwarancję, że produkty zwierzęcego pochodzenia pochodzą ekologicznej hodowli, która musi odbywać się w warunkach jak najkorzystniejszych dla zwierząt.

Znak Certyfikacji Rolnictwa Ekologicznego
Czas na oznaczenie, które można często spotkać w polskich sklepach. Znak Certyfikacji Rolnictwa Ekologicznego jest przyznawany przez Polskie Centrum Badań i Certyfikacji. Mogą go otrzymać producenci, przestrzegający europejskich norm ekologicznych. Ważne jest, by nie nie stosowali chemicznych środków ochrony roślin i nawozów syntetycznych. Warto kupować produkty oznaczone tym znakiem, gdyż wspiera się tym polskie rolnictwa ekologiczne.

Polska Izba Żywności Ekologicznej (PIŻE)
Polska Izba Żywności Ekologicznej to organizacja, która zrzesza rolników, producentów, przetwórców i sprzedawców branży certyfikowanej żywności ekologicznej. PIŻE jest również partnerem dla Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Czym się zajmuje dana organizacja? Opiniuje projekty legislacyjne dotyczące bio żywności. Edukuje na temat zdrowego stylu życia, produktów ekologicznych, a także sposobu uprawy, hodowli i przetwórstwa bio żywności. PIŻE propaguje wiedzę na temat certyfikatów ekologicznych i licznych korzyści, jakie przynosi kupowanie oznaczonej nim żywności. Skupia się głównie na produktach z Euro liściem. Organizacja również promuje polskie rolnictwo, pomagając wielu gospodarstwom przez z produkcji konwencjonalnej na ekologiczną.

Podsumowując, warto zwracać uwagę na certyfikaty ekologiczne zamieszczone na opakowaniach żywnościowych.
Jeżeli prowadzisz gospodarstwo ekologiczne i chcesz uzyskać certyfikat, to od 1 stycznia 2022 roku w Unii Europejskiej weszły w życie pewne zmiany odnośnie ich przyznawania. M.in. zostały wprowadzone nowe kategorie działalności. Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronie: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/przepisy-unijne
Zapraszamy Cię również do udziału w Green Energy Congress – wydarzeniu budującym świadomość ekologiczną. https://greenenergycongress.pl/